Hij steunt me in alles

Marije is 38 jaar, hardloopcoach, moeder van twee zoontjes en vrouw van Harm. Een jaar geleden kreeg ze de diagnose melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Haar vangnet is haar partner Harm (42). ‘Humor bindt ons, ook in deze tijd.’

Ik, kanker?

Marije: “Ik was toevallig voor een van m’n kinderen bij de huisarts, toen ik haar vroeg om ook even naar de moedervlek op m’n rug te kijken. Harm zei al een half jaar dat ie grilliger werd, donkerder van kleur. Mijn huisarts wilde ‘m meteen weghalen. Ze zette een snee, maar stopte direct. ‘Dit ziet er niet goed uit,’ zei ze. Diezelfde dag nog zat ik in het ziekenhuis.” Harm: “Twee weken later werd het vermoeden bevestigd: Marije had een melanoom.” Marije: “Ik weet nog dat ik dacht. Ik, kanker? Nee joh. Ik was net 38, moeder van twee kleine kinderen en een eigen bedrijf gestart in hardlooptrainingen. Ik had helemaal geen tijd voor kanker.”

Ziek en toch fit

Marije: “Kanker betekent niet altijd dat beeld van kale, zieke mensen zonder wenkbrauwen. Ik had het geluk dat ik me nooit ellendig voelde. Ik sportte drie keer per week en liep minstens twintig kilometer. Doordat ik me zo goed voelde, kwam het helemaal als verrassing dat er kanker in mijn lichaam zat.” Harm: “Toch bleef je mentaal ook fit en positief.” Marije: “Het weekend nadat de moedervlek was verwijderd, was ik wel chagrijnig. Ik voelde me slecht en onzeker. Bang om dood te gaan. Maar na een flinke huilbui besloot ik dat er voor doemdenken geen plek is in m’n hoofd.”

40 procent

Marije: “In principe is de kanker weg, doordat mijn moedervlek en lymfeklier succesvol zijn weggehaald. Maar je weet het nooit.” Harm: “De kans dat het terugkomt is 40%.” Marije: “Met adjuvante immuuntherapie kan ik de kans naar 29% verkleinen. Ik heb nu zeven behandelingen gehad, maar ben er even mee gestopt.” Harm: “Ze kreeg allemaal zeldzame bijwerkingen.” Marije: “Zo heb ik ineens sarcoïdose, een ziekte waarbij ontstekingen kunnen ontstaan in m’n organen, gewrichten en ogen. En mijn schildklier werkt niet meer. Is dat die iets betere prognose wel waard? De kans dat de huidkanker terugkomt blijft sowieso bestaan.”

Kanker heb je niet alleen

Marije: “Ik kreeg weliswaar de diagnose, maar Harm en ik ervoeren de ziekte samen.” Harm: “Ik ging mee naar de gesprekken met de oncoloog en samen hielden we het gezin draaiende. Werk, school, leuke dingen doen, alles ging zoveel mogelijk door.” Marije: “Ik heb het getroffen met hem. Er is ook niks veranderd. Behalve dat we door deze hele situatie misschien nog wel meer naar elkaar zijn toegegroeid.”

Dankzij hen

Marije: “Doordat Harm me naar de huisarts stuurde, artsen meteen in actie kwamen en mensen via de KWF Loterij bijdragen aan belangrijk kankeronderzoek, kan ik gelukkig zeggen dat het heel goed met me gaat. Dank aan iedereen die bijdraagt via de KWF Loterij. Elk lot helpt!”