“Mag ik dan bij jou?”

Lisanne (19) kreeg in 2014 botkanker. Het Ewingsarcoom om precies te zijn. “Van een leven op school kom je in een leven in het ziekenhuis terecht. Gelukkig is mijn moeder er altijd voor me. Elk onderzoek, elke behandeling.”

Ga ik nu dood?

Lisanne: “Ik zat in het laatste jaar van de Theaterhavo toen botkanker werd geconstateerd. Er gaat dan van alles door je hoofd. Ga ik nu dood? Tijd om erover na te denken heb je niet. Want voordat je weet, begin je al aan je eerste chemokuur. Ik kreeg de zwaarste chemotherapie die er bestaat. Daardoor was ik in die tijd mezelf niet meer. Ik kon uren naar mijn handen staren zonder te beseffen wat ik deed. Maar mama weet gelukkig alles nog.”

Samen praten

Moeder Ilona: “Af en toe praten we samen over die tijd. Ik vond die periode ook zwaar. Lisanne kon écht niets. Ze kreeg 4 soorten chemo. Een ervan was rood. Zodra ze die kreeg, had ze geen energie meer. Zelfs naar het toilet lopen was zwaar. Je kind zo zien, is heel heftig. Als moeder cijfer je jezelf weg. Ik denk dan: mijn tijd komt nog wel. Als ze zich niet goed voelt, wil ik bij haar zijn.” Lisanne: “Mijn moeder staat altijd voor me klaar. Ook als ik optreed en mijn verhaal vertel met mijn liedjes.”

Muziek geeft energie

Ilona: “Als Lisanne na een behandeling optreedt, dan zingt ze zich echt door de vermoeidheid heen. Optreden geeft haar nieuwe kracht.” Lisanne: ”Mensen komen na een optreden naar me toe en zeggen: het was zo mooi, ik heb zo genoten. Dat is heerlijk om te horen. Voor mijn album “Mijn Strijd” nam ik ook het nummer “Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij op. Dit gaat over mijn moeder en is voor haar.”

Verdacht plekje

“Eind december was ik 2 jaar schoon toen de artsen weer een verdacht plekje ontdekten. In februari is er een stukje bot weggehaald. In principe ben ik nu weer schoon. Daar wil ik heel graag op vertrouwen. Hoewel de mogelijkheid bestaat dat tumorcellen door het bot heen zijn geschoten. Moeten we nu preventief iets doen of niet? Dat soort vragen schieten door mijn hoofd.”

Wachten op een doorbraak

“Op dit moment is er geen behandeling voor mij waarvan ik 100% zeker weet dat het helpt. Dit doet me zo erg beseffen dat ik hoop op een doorbraak in onderzoek. Als je aan deze kant van de lijn staat, is elke bijdrage een stap dichterbij. Daarom vraag ik iedereen: speel ook mee met de KWF Loterij en steun zo belangrijk onderzoek!”



Op lisannespaander.nl lees je meer over Lisanne. Hier vind je ook haar nieuwe single “Kijk naar mij”.